loading...

понеделник, 8 октомври 2012 г.

99% от натуралните сокове са менте

99% от натуралните сокове у нас се правят с вносни концентрати. Страната ни не внася плодовете, които да се преработват, а направо концентрати, при които сухото вещество понякога достига 70% и са почти на прах.


Концентратите се разреждат и се бутилират като готови сокове. Единственият натурален сок, който се произвежда изцяло в България, е този от арония, която се отглежда в страната. Разпространените сокове от моркови у нас например се правят с концентрати от Полша, която е най-големият производител на зеленчука в целия ЕС. Вносът на портокалов концентрат пък е от Бразилия, Кипър, Израел, Турция и др.

Според експерти в областта противно на очакваното, натуралните сокове са по-скоро вредни, отколкото полезни. Мнозина смятат, че щом е натурален, значи е от плодове и е без консерванти и захар. Това обаче не е така.

Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Освен това повечето сокове засилват апетита и така способстват за натрупването на излишни килограми. В по-скъпите сокове се влага и малко сок от истински плодове, но цената им обикновено е над 5 лева.

Автор: Деси Боцева
vsekiden.com

Няма коментари :

Публикуване на коментар