loading...

понеделник, 24 септември 2012 г.

Чака ни нова "секира" с цените на храните

Светът е изправен пред рекордни цени на храните през 2013 г. заради сушата в САЩ. За трети път през последните 5 години е налице сериозен скок на цените на храните на международните пазари. Американската зърнена реколта е най-лошата от 1936 г. насам. Засушаване има и в Южна Америка. А последните проучвания показват, че най-лошото тепърва предстои. Цените на храните на международните пазари вероятно ще достигнат нови рекордни нива първото тримесечие на следващата година и е възможно да продължат да поскъпват и след това, според анализ на Rabobank, цитиран от Дарик.

До юни 2013 г., кошница на цените на храните, следени от Организацията на обединените нации ще е поскъпнала с 15% спрямо текущите нива. От Rabobank обаче смятат, че ефектът върху потребителите ще бъде по-малко болезнен този път в сравнение с 2008 г., когато имаше остър недостиг на пшеница и ориз. Причината е, че ще намалеят доставките най-вече на култури използвани за храна за животни като царевица и соя. Това ще доведе до поскъпване на месото и вероятно до спад на консумацията на месни продукти.

Също така, сегашното повишение на цените на хранителните продукти става в много по-различна глобална икономическа среда. Китайското търсене се забавя. Кризата в Европа оказва силен натиск върху потреблението. САЩ се готвят за изтичането на голям обем на данъчни улеснения в края на годината. Всички тези фактори ще намалят ценовия натиск. Въпреки това, инфлационните рискове остават значителни, тъй като правителствата ще се опитат ограничат влиянието на кризата с нови икономически стимули.

Няма коментари :

Публикуване на коментар