loading...

сряда, 26 септември 2012 г.

Руснаци докарали американските инвеститори за АЕЦ "Белене"

Икономистът Емил Хърсев и шефът на Балгарския ядрен форум Богомил Манчев са консултанти на американския "Глобал Пауър Консорциум", който изненадващо прояви инвеститорски интерес към АЕЦ"Белене".

Манчев още през май лансира идеята прекратеният през март с решение на правителството и на парламента ядрен строеж да се развие като изцяло частен проект. Твърди се, че той и руската "Росатом", която трябваше да строи централата, стоят зад привличането на "Глобал Пауър Консорциум", пише "Медиапул".

Кандидат за мажоритарен дял в консорциума за АЕЦ "Белене" е инвеститорският фонд "Квантум Груп" (Quantum Group), обяви неговият представител Арун Савкур. От сайта на фонда става ясно, че се занимава с проекти в областта на телекомуникациите, електроенергията, медиите, както и недвижимите имоти. Той работи в страни като Русия, Канада, Китай, Мексико, Бангладеш, Никарагуа, Албания.

"Глобъл пауър консорциум" е регистриран преди няколко месеца в САЩ. Говорим за около 9 компании, които имат пряко участие във финансирането, включително и на предпроектното проучване. Дали те ще участват в даването на офертата, това е друг въпрос, обясни Емил Хърсев. Някои от тези фирми са едни от най-големите в света. Техният статут на публични компании изисква преди да обявят участието си в проект от такава величина, да анонсират това на борсата, на която се търгуват, на орган, който ги надзирава, допълни икономистът.

Няма коментари :

Публикуване на коментар