Пропускане към основното съдържание

Държавата продължава да се подиграва на перничани

Томислав Дончев
Държавата продължава да нехае за съдбата на пострадалите перничани от земетресението на 22 май тази година. Въпреки, че беше командирован от министър-председателя Бойко Борисов до момента единственото, което е направил министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев е да бъдат отпуснати по-малко бюджетни средства за Перник.

Още при първата си среща с Инициативния комитет за защита на пострадалите от земетресението, Дончев обяви, че при всяко негово посещение в засегнат район ще присъства и човек от комитета. За съжаление това обещание не бе спазено, а министърът само преминава със служебния си Мерцедес покрай пострадалите къщи в пернишко.

Още по-фрапиращ е факта, че късно вечерта преди официалния празник 6 септември излезна решение на Междуведомствената комисия, с което се определя, че щети до 2 000 лв. няма да бъдат изплащани. Повече от очевидно е, че решението излезна именно тогава, за да няма възможност Инициативния комитет да реагира веднага на този абсурд заради следващите четири почивни дни. Да, сумата от 2 000 лв. е джобна пара за депутатите и министрите и те нямат нужда от такава помощ, но не така стоят нещата при обикновените хора. Те имат нужда от всеки един лев, защото сами са отделяли пари от заплати, пенсии, за да се справят с пораженията от земетресението. Не са малко и хората, които са взели кредити, за да ремонтират своите жилища. Кой и защо реши, че перничани нямат нужда от тези 2 000 лв.? От ГЕРБ смятат, че до 2 000 лв. извършените ремонтни дейности спадат към така наречения текущ ремонт. Никой обаче все още не се е наел да обясни – какво значи текущ ремонт след земетресение? Болшинството от гражданите в Перник вече са направили наложителните ремонти и разчитат, че ще си получат парите, но с последното решение на Междуведомствената комисия голяма част от тях няма да получат НИЩО. 

Министър-председателят Бойко Борисов пък гордо обяви, че от ГЕРБ ще дадат още 700 000 лв. от държавната си субсидия за пострадалите перничани от земетресението. Така общата отпусната сума от страна на ГЕРБ възлиза на 1 млн. лв. Сумата наистина е внушителна, но случайно или не, Бойко Борисов забрави да спомене, че държавната субсидия за всяка една партия се събира от парите на данъкоплатците. Така излиза, че не Бойко Борисов е дал този 1 млн. лв., а ВСИЧКИ НИЕ!

Тука е редно и да си припомни думите на финансовия министър Симеон Дянков веднага след земетресението от 22 май – има достатъчно пари за обещетяване на всички пострадали от земетресението. В подобен дух се изказа и социалния министър Тотю Младенов – всяко едно пострадало от земетресението домакинство ще получи еднократна социална помощ от 325 лв. Какво обаче се оказа на практика? Пари за обещетяване на пострадалите от земетресението – НЯМА. Дори няма средства за частично обещетяване, а камоли за пълно. От над 12 000 подадени молби за получаване на еднократната социална помощ от 325 лв. се оказа, че само около 6 000 са одобрени. Така излиза, че противно на думите на Тотю Младенов всеки втори е отрязан от помощта. Отказите са изцяло написани в шаблонен дух, а по едентичен начин е отговорено и на 500 жалби. Те са само толкова, защото никой не обясни на хората, че могат да подадат жалба срещу отказа в 14-дневен срок, а не малко са и тези, които просто се отказаха да се борят срещу държавната машина. Нещо повече, никой не си направи труда да обясни на хората, че тези, които получат еднократната помощ от 325 лв. след това ще трябва да я върнат, ако получат пари от Междуведомствената комисия. Така напрактика се оказа, че думите на вицепремиера Симеон Дянков и на социалния министър Тотю Младенов нямат тежест, а просто имат за цел моментно да тушират общественото напрежение.
Министър Томислав Дончев пък на няколко пъти си позволи публично да спомене, че държавата не е застрахователно дружество, за да изплаща обещетения на пострадалите. Защо обаче държавата не предприеме необходимите законодателни промени, с които да задължи застрахователните дружества при сключен договор за застраховка за щети причинени от природни бедствия да покриват и щети от земетресение. 

Това се налага, защото колкото и странно да изглежда в момента поне според по-големия брой застрахователни дружества земетресението не е природно бедствие. Редно е след като държавата издава лицензите за застрахователна дейност да може и ефективно да контролира тяхната работа. Защото не всеки човек може, както е направил самият Томислав Дончев – да си извика адвокат, който да го консултира, коя точно фирма да избере при сключването на застраховка на неговото жилище.
Дончев шумно рекламира и дарителска кампания в полза от хората на Перник. Подобни кампании са полезни и се правят в цял свят, но възниква и въпроса – защо държавата не даде необходимите пари за обещетяване на пострадалите граждани. Пари, които държавата вече е събрала от нас данъкоплатците. Все пак дарителските кампании не могат да ивземат функциите на държавата. 

В крайна сметка у хората в Перник остава впечатлението, че генералния проблем с изплащането на обещетенията е свързан с факта, че кметът на Перник Росица Янакиева е от БСП, а това не се харесва на управляващите от ГЕРБ. Земетресението от 22 май обаче не е ударило само избирателите на Янакиева и затова е недопустимо човешките съдби да стават обект на политически итриги. Повече от очевидно, е че при фискален резерв от над 5 млрд. лв. държавата има необходимия паричен ресурс, за да обещети в пълен размер всички пострадали от труса. Затова обаче поне до момента липсва политическа воля! 

Всекидневно сме свидетели на тактиката на правителството проба-грешка. Липсва ясна визия за подпомагането на пострадалите от земетресението, а се предприемат публични изяви, които да тушират напрежението в града. Явно подобна е била и тактиката при командироването на министър Томислав Дончев в Перник. Поне до момента проблемите на перничани не се решават, а зимата идва със страшна сила и много хора няма да могат да я посрещнат в нормални условия. Именно затова са наложителни спешни мерки от страна на държавата, а не замитане на проблемите под килима.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

ИЗВЪНРЕДНО: Дадоха Денков на главния прокурор за държавна измяна

Новосформираният кръг „Първо България“ дава на прокуратурата премиера Николай Денков по подозрение в държавна измяна.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.