loading...

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Всички към Малта!

Търсите ли работа, тръгвайте за Малта. Топлата островна държава хем е близо до нас, хем предлага най-много свободни работни места на пазара на труда в ЕС. Перлата на Средиземноморието, както наричат страната, е обявила 3,3% от всички позиции за безработни в Общността. Следват я Норвегия с 2,9% и Германия с 2,7 на сто.

Над 1 280 000 пък са свободните работни места на пазара на труда в Европейския съюз, сочат последни данни на европортала за професионална мобилност. Близо 28 500 регистрирани работодатели си търсят подходящи кандидати за работа, а над 943 000 са регистрираните автобиографии на лицата, които предлагат услугите си на пазара на труда в ЕС, съобщи БТА.

По схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси” са заявени общо над 18 000 работни места, сочи последната справка на Агенцията по заетостта. По новостартиралата схема „Подкрепа за заетост” са заявени над 12 000 места, по схема „Развитие” – повече от 5000, по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” – близо 1400 и по схема „Отново на работа” – почти 50 места, отчитат от Агенцията по заетостта.

По показателя за свободни работни места България е останала на стабилни позиции на пазара на труда в ЕС през първото полугодие на 2012 г., наред със страни като Дания, Литва, Словакия, Финландия и Швеция, сочат данни от анализ на Евростат.

Най-нисък процент на свободни работни места е регистриран в Италия и Полша – 0,5 на сто, както и в Латвия и Португалия – 0,4 на сто.

По данни на Евростат около 2 на сто от европейските граждани живеят и работят в държава членка, различна от родната им страна.

Няма коментари :

Публикуване на коментар