loading...

сряда, 12 септември 2012 г.

Скъпият отказ от АЕЦ „Белене”

Руските печатни издания днес коментират претенциите на „Росатом“ към Българския НЕК.

„Според „Ведомости“ отказът на България от строителството на АЕЦ „Белене“, което й се стори твърде скъпо, може да струва на страната 1 милиард евро. Тази сума иска „Росатом“ от НЕК. Сумата е нараснала повече от 20 пъти, казва пред изданието представителят на руската компания Сергей Новиков. Новият иск е подаден на 10 септември в Международния арбитражен съд в Париж. Първоначално, през юли 2011 година компанията поиска от България да й изплати 58 милиона евро. Това беше сумата по дебитната задлъжнялост по вече утвърдените от поръчителя работи, обяснява Новиков. „Сега проектът не се реализира и надежда за неговото възобновяване няма. Ние искаме да получим парите си за всичко – и за подготовката на площадката, и за работата, и за поръчките, в това число и за кредита, и за оборудването за продължителния цикъл“, отбелязва той. Българската страна не вижда основание за новия иск. Но експертите смятат, че Русия има шансове да победи в съда.

„Коммерсантъ“ обяснява, че голяма част от сумата от 1 милиард е цената на оборудването за „Белене“. След отказа на България то не й е нужно. „Росатом“ може да го използва при осъществяването на други проекти за атомни централи, но и за това ще се искат допълнителни средства.

За „Независимая газета“ ситуация коментира Дмитрий Александров. Според него, увеличаването на сумата по иска е опит да се засили натиска върху българската страна и същевременно да се действа на принципа „искай повече, за да получиш нещо“.

Според анализатора от „Инвесткафе“ Константин Марченко перспективите за българо-руското сътрудничество се очертават доста мъгляви. Според него, сега между Русия и България няма никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика.

КРОСС

Няма коментари :

Публикуване на коментар