Пропускане към основното съдържание

Скъпият отказ от АЕЦ „Белене”

Руските печатни издания днес коментират претенциите на „Росатом“ към Българския НЕК.

„Според „Ведомости“ отказът на България от строителството на АЕЦ „Белене“, което й се стори твърде скъпо, може да струва на страната 1 милиард евро. Тази сума иска „Росатом“ от НЕК. Сумата е нараснала повече от 20 пъти, казва пред изданието представителят на руската компания Сергей Новиков. Новият иск е подаден на 10 септември в Международния арбитражен съд в Париж. Първоначално, през юли 2011 година компанията поиска от България да й изплати 58 милиона евро. Това беше сумата по дебитната задлъжнялост по вече утвърдените от поръчителя работи, обяснява Новиков. „Сега проектът не се реализира и надежда за неговото възобновяване няма. Ние искаме да получим парите си за всичко – и за подготовката на площадката, и за работата, и за поръчките, в това число и за кредита, и за оборудването за продължителния цикъл“, отбелязва той. Българската страна не вижда основание за новия иск. Но експертите смятат, че Русия има шансове да победи в съда.

„Коммерсантъ“ обяснява, че голяма част от сумата от 1 милиард е цената на оборудването за „Белене“. След отказа на България то не й е нужно. „Росатом“ може да го използва при осъществяването на други проекти за атомни централи, но и за това ще се искат допълнителни средства.

За „Независимая газета“ ситуация коментира Дмитрий Александров. Според него, увеличаването на сумата по иска е опит да се засили натиска върху българската страна и същевременно да се действа на принципа „искай повече, за да получиш нещо“.

Според анализатора от „Инвесткафе“ Константин Марченко перспективите за българо-руското сътрудничество се очертават доста мъгляви. Според него, сега между Русия и България няма никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика.

КРОСС

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.