loading...

сряда, 8 август 2012 г.

Розовото масло би Бойко Борисов и Стоичков

Мнозина българи са свикнали, че нещо като национален символ на родината ни е Христо Стоичков. По-модерния пък е Бойко Борисов. Чужденците обаче и по-специално американците, много рядко имат представа кои са тези личности и с какво се занимават.

Те са чували за българското розово масло! И не само са чували, а са истински впечатлени от продукта от маслодайни рози. Въпреки че тези цветя първоначално започват да се отглеждат в Персия, след пренасянето им на Балканския полуостров от войниците на Александър Македонски, те се превръщат в нашата казанлъшка гордост.
Колкото и интересни моменти да е имало през годините в българския футбол и политиката ни, не биха могли да се сравнят с Розовата долина, която за много хора е чудо на природата. Те мечтаят да посетят това място и да притежават поне едно малко шишенце, пълно с вълшебната уханна течност.

Истински респект изпитват чужденците от факти като този, че в розовото масло се съдържат около 300 различни вещества или че от 2-3 тона цвят се получава най-много 1 килограм масло.

В момента, освен че насажденията в България са много по-малко в сравнение с тези по времето на социализма, се говори за криза на розовия цвят и ценови шок. Основната причина е тежката зима, която имахме. Освен това културата е трудоемка, а изкупните цени ниски, което допълнително убива ентусиазма на много хора.
Така или иначе политиката у нас в момента е пълен фарс, футболът също не върви... Можем да запазим поне някои от истинските си български богатства, които ни славят по света. А едно от тях е розовото масло!

Виктория Георгиева

Няма коментари :

Публикуване на коментар