loading...

четвъртък, 9 август 2012 г.

Откриха нов човешки вид

Нов човешки вид бе открит от учени, изследвали фосили от Северна Кения. Новият вид е живял най-вероятно преди два милиона години. Това сочи изследване, публикувано в сп. „Nature”, цитирано от Би Би Си, цитирани от offroad-bulgaria.com. Находкатата на учените доказва, че поне три различни човешки вида са живели по едно и също време в Африка.

Новото изследване потвърждава тезите, опровергаващи популярното схващане за еволюция от линеен тип – от ранни примати до съвременни хора. Учените са открили три човешки фосила на възраст между 1,78 и1,95 млн. години. Те имат лице и две челюсти със зъби.

Откритието потвърждава информацията, че черепът, намерен през 1972 г. на източния бряг на езерото Туркана в Кения, е на отделен човешки вид, известен като Хомо рудолфенсис. Черепът е тотално различен, в сравнение с който и да било друг от онова време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице.

Предполага се, че Хомо рудолфенсис е приличал повече на маймуна, отколкото на по-късните хора, въпреки големината на мозъка и ходенето на два крака.

Досега откритият череп беше единственият екземпляр от това същество. Така не можеше да се каже със сигурност дали индивидът е необичаен представител на човешкия вид или е член на нов вид.

С откриването на трите нови фосила учените могат по-сигурно да заявят, че Хомо рудолфенсис наистина е отделен вид човек. Според изследванията той е живял преди около 2 млн. години заедно с други видове хора.

Няма коментари :

Публикуване на коментар