Пропускане към основното съдържание

Бербо е велик, поне замълчете

Когато фактите говорят, е редно и BG специалистите по футбол и всичко останало поне да замълчат. То не бяха писаници, то не бяха речи, че Димитър Бербатов се е провалил в Манчестър Юнайтед и сега едва ли не по милост го взимат във Фиорентина. Толкова много аргументи срещу тези писачи и словоблудственици има, че просто незнам откъде да започна.

Хайде нека да си припомним, че едва на 28-годишна възраст Бербо надминава постижението на Христо Бонев от 47 гола за националния отбор на България и се превърна в рекордьор по брой отбелязани голове (48) за отбора. Избиран е седем пъти за Футболист №1 на страната, друг рекорд в българския футбол. Капитан на националния отбор до 2010 година, когато се оттегля от него. Това може би не са сериозни постижения? Може би не дължим на Бербо поне да замълчим, а не типично по български да плюем по него.

Преди да стане дума за Байер Леверкузен, Тотмън и Ман Юнайтед е редно да кажем, че Бербатов направи не малко и за ЦСКА макар, че има и грехове за "червените". В „А“ група вкарва 45 гола в 50 мача за ЦСКА.
За купата на страната има 9 гола в 9 мача.
Носител е на Купата на България през 1999 година с "червените". Вицешампион е през 2000 година, когато в решителния мач срещу Левски на Герена прави фрапантни пропуски и си навлича гнева на "червените" фенове и до днес.

През месец юли 2000 година Бербатов подписва предварителен договор с немския Байер Леверкузен за 4,5 години, който влиза в сила от 1 януари 2001 година, като трансферната сума е цели 33 милиона марки. През сезон (2001/02) остава в историята на Байер, воден от Клаус Топмьолер, със спечелените три втори места — в Бундеслигата, както и загубените финали в турнира за Купата на Германия и в Шампионската лига.

Следва слаб сезон, в който Байер едва се спасява от изпадане, а Бербатов вкарва пет гола. През сезон 2003/04 българинът реализира 19 гола във всички надпревари, а в следващите две години подобрява постиженията си — съответно 26 и 24 гола във всички турнири. Отбелязво общо 68 гола в 154 мача от Бундеслигата. В мачове от турнира за Шампионската лига има 9 гола в 30 мача.
Последният мач на Бербатов за Байер в Европа по ирония на съдбата е срещу ЦСКА през 2005 година, когато "аспирините" падат на два пъти с по 0:1 от "армейците" в първия кръг в турнира за Купата на УЕФА.

През пролетта на 2006 година Бербатов преминава в английския Тотнъм, като трансферната сума, платена на Байер, е 15,7 милиона евро. През февруари 2008 година печели Купата на Лигата ("Карлинг Къп") с Тотнъм срещу отбора на Челси. През декември 2008 печели и финала на Световното клубно първенство с Манчестър Юнайтед срещу отбора на Лига де Кито. На 16 май 2009 печели Шампионата в Англия, кръг преди неговия край, при нулевото равенство на Манчестър Юнайтед с Арсенал. Той става първият българин, носител на това отличие. През февруари 2010 печели "Карлинг Къп" с Манчестър Юнайтед срещу отбора на Астън Вила.

През декември 2010 Бербо, като първи футболист от Висшата лига с 30 попадения през сезона, получава Златната обувка. През март 2011 получава за втори път Златната обувка на „Барклис” като първи играч, вкарал 40 гола през сезона.

През сезон 2010/2011 за втори път печели Шампионата в Англия с отбора на Манчестър Юнайтед.
През април 2011 Димитър Бербатов е избран от „Асоциацията на професионалните футболисти“ в идеалния отбор на годината в английската Висша лига.
С 20 гола през сезон 2010/2011 в Премиършип Димитър Бербатов разделя първото място в класацията на спонсора "Барклис" с аржентинския нападател на Манчестър Сити Карлос Тевес.

Сега са трудни времена за Бербо и е редно да го подкрепим, а не да се чудим, как да го плюем.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.