loading...

вторник, 28 август 2012 г.

Спасяват еврото с радикален план

Петимата германски икономисти предлагат създаване на общ фонд, който да включва дълговете на страните със задължения, надхвърлящи 60% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Страните от пакта ще дават общи гаранции за натрупаната сума във фонда, съобщи Дойче веле.
"Централното финансиране на дълговата криза е смъртен грях за всяка Централна банка", предупреждава един от водещите германски икономически експерти Волфганг Франц.

Ако такъв фонд съществуваше днес, то в него актуално щеше да има 2,3 трилиона евро. "Лъвският пай" би се паднал на Италия със сумата от 950 милиарда евро, следвана от Германия с 580 милиарда.

Парите във фонда ще осигуряват страните, участващи в Погасителния пакт - под формата на общи облигации, търгувани на капиталовите пазари. За погасяването на дълговете си страните биха разполагали с 20 до 25 години време.

Чарът на този спасителен механизъм се състои в това, че той не натоварва стабилните държави от еврозоната - за разлика от общите еврооблигации например.

Ако този механизъм бъде възприет, това би свалило значително лихвите за закъсалите страни от еврозоната. За Испания и Италия например, които в момента плащат между 6 и 7 на сто лихвени ставки, Погасителният фонд би довел до сериозно разтоварване на бюджетите им. И обратното - той би вдигнал малко лихвите за страни като Германия например.

Най-голямото предимство на този пакт се състои в това, че той дава достатъчно време на закъсалите държави - време за извършване на необходимите структурни реформи плюс още време, в което да проличат резултатите от тези реформи.

За засегнатите страни въвеждането на т. нар. Погасителен пакт би означавало пълен отказ от фискален суверенитет. За да бъдат изключени всякакви възможности за манипулации, авторите на този спасителен механизъм са предвидили тройна защита срещу недобросъвестни "дефицитни грешници": първо,  всяка страна вписва в конституцията си т. нар. "спирачка" пред трупането на нови дългове; второ, погасяването на дълговете ще става с помощта на въвеждането или повишаването на някакъв национален данък, средствата от което ще се вливат директно в Погасителния фонд; и трето,  ако някой от длъжниците реши да хитрува и да не погасява дълговете си, реално той ще губи злато, тъй като всеки участник във фонда обезпечава валутните си запаси със злато.

Няма коментари :

Публикуване на коментар