Пропускане към основното съдържание

Трагедия ли е олимпиадата за България


Гълъбин Боевски ще е единственият български спортист на следващата олимпиада - в Рио де Жанейро, шегуваме се къде на шега, къде насериозно в последните дни.
Дори да се случи, няма да ни е в това трагедията.
Трагедия ще е, ако на следващата олимпиада кумири на младежите още са Златка, Патка и Картофа. А не силната, достойна Станка, красивата и бърза Ивет, мъдрият, роден шампион Петър Стойчев.
Децата на България растат тъпи, обездвижени, дебели и болни. Това е лошото. Не че имаме три, пет или осем медала. Голяма работа! Не сме нито САЩ, нито Китай, нито Германия.

Знаете ли колко ни струва последната олимпиада? 25 млн. лв на година, по официални разчети на спортното министерство. Само за подготовка на спортистите. Поне 4 години по 25 млн.  - 100 млн. Тези пари са дадени за 70 вида спорт.
100 млн. е голяма сума, която би могла да се похарчи по-ефективно.
Вие с колко спорта сте се занимавали през живота си? Футбол, волейбол, баскетбол, гимнастика, плуване, тенис на маса и корт, може би стрелба, бадминтон. Някои младежи обичат източните бойни изкуства, вдигането на тежести, бокса, борбата. До 20 да ги докараме. А до 70?

Ако бяхме богата държава, нямаше да повдигаме този въпрос. Но не сме. Затова нека да си подредим приоритетите. Ако трябва, с референдум и с обществен консенсус да ги подредим. И пари да се харчат за максимум 20-30 спорта. Ако за Ивет, волейбола, Станка, плуването има повече средства, биха ли могли те да спечелят повече медали? И ако успеят, биха ли могли да запалят повече деца да спортуват? Според мен, да.
Ако в другите спортове постигнат високи резултати, би могло и за тях да се дават пари. Дотогава, щом не са популярни, да се оправят сами. Нали искахте пазарна икономика.
Защото е глупаво футболист от Уагадугу да взима 20 бона заплата, а Ивет Лалова да си плаща тренировките.

На България вече не й трябват самоцелни медали, написа Валери Найденов в „24 часа”. Какво се разбира под "самоцелен медал"? Когато младежта на нацията не спортува, а прави всичко възможно да умре от препиване, инфаркт и високо кръвно, преди да навърши 40 години - и в същото време държавата си отглежда специална каста заради медалите. Това за мен е псевдоуспех и пилеене на пари за престиж. Истинският успех е тогава, когато 1 милион деца редовно плуват, от тях 100 000 тренират и се състезават и накрая един ни изненада приятно със златен медал.

Очевидно пари за зали и спортни площадки има достатъчно. Бойко отнякъде намира. Ами хайде тогава да ги напълним до дупка с деца. Защото какво прави днес средностатистическият гимназист? Ходи на училище по два часа, за да се подиграва на учителката, че е стара чанта. Пуши половин кутия цигари на междучасие и едва дочаква звънеца, за да иде на кафе в МОЛ-а. После се наяжда с дюнери и пици на парче. И се интересува повече от спирт отколкото от спорт.
Няма масов училищен спорт, няма почти никакви състезания. Оцелелите треньори понякога търсят талантливи деца, но все по-трудно ги намират.

Защо е така?
Колко е бюджетът на министерството за училищен спорт? 6,584 млн. лв. Има ли полза да го увеличим? Едва ли ще стане по-лошо. Всеки български ученик ТРЯБВА да спортува поне по час на ден, както правят връстниците му в САЩ, Англия, Франция, Германия. Задължително. Който не иска, му се обяснява Майкъл Фелпс колко милиона печели на година. Или нещо по-близко – Матей Казийски. Днешните деца само от пари разбират. Нека всяко училище има и игрища, и плувен басейн, и поне по 5-10 отбора, които да тренират след часовете. Ето, за това си струва да се дават парите на данъкоплатеца. Не за 63-то място на олимпиада.

Смисълът на професионалния спорт e да заинтригува обикновените хора да спортуват. Да се запитат: Мога ли да тичам като Ивет, По-силен ли съм от Станка, Мога ли да плувам километър и половина като Петър Стойчев. Станка, Ивет, Петър Стойчев трябва да са истинските кумири. Вие ще си дадете ли детето да го тренират Йордан Йовчев и Петър Стойчев?

P.S. Мине не мине време и публикуват някаква класация – българите са най-тъжните, българите са най-бедните, българите са най-корумпираните. В Лондон поне не сме последни. 63-ти сме от 200 държави. 

Цветан Ламбрев

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.