loading...

сряда, 1 август 2012 г.

В България история е мръсна дума - това е срамно!

Запалянковците на ЦСКА и Левски обичат да се обиждат на история. Едните плюят ЦСКА, че са комунистически отбор, другите им се присмиват, че били на полицията и ги създала Цола Драгойчева. Безсмислени заяждания, като гледаме нивото на футбола ни сега и нивото тогава. Такъв е бил животът, такъв е бил и спортът. Май е по-добре отборите пак да се върнат на армията и полицията. Виждаме какво прави служителят на МВР Ивет Лалова.
Историята не трябва да се плюе, историята трябва да се помни и уважава.

Ето това не разбират някои фенове и някои студенти от УНСС. Сдружението „Майки срещу насилието в Студентския град” от няколко месеца отправя абсурдни искания към университета - да махне паметника на Карл Маркс от двора си. Твърдят, че е "повече от скандално на територията на УНСС, наричан често "Българския Харвард", и през 2012 г. да продължава гордо да се извисява бюст-паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция и насилствено премахване на частната собственост".

Това е точно толкова глупаво твърдение колкото, че ЦСКА е комунистически отбор и трябва да бъде закрит. Първо си срутихме мавзолея, вместо да го използваме като туристически обект, после си отворихме досиетата, а накрая се изплюхме на историята, като предложихме действащи политици да влязат в учебниците по история. Глупав народ сме и това е вярно.

В навечерието на 2000 г., в допитване на Би Би Си до общественото мнение, Маркс бе посочен като велик мислител на хилядолетието. Един от най-големите му критици Жан-Пол Сартър писа, че „Маркс може да бъде отхвърлен, дори мразен, но не може да бъде заобиколен или пренебрегнат“. А според известния икономист Жан Атали „никой друг не е оказал върху света подобно влияние, с каквото Маркс беляза целия ХХ век“.

Може за някои Маркс да е черен, за други да е бял, но за никого не е сив. А ние искаме да му срутим паметника. Защо?
Университетът за национално и световно стопанство от своето създаване през 1920 г. винаги е обучавал най-добрите икономисти в България. Вузът е носил името ВИИ „Карл Маркс” от 1953 г. до 1990 г. Затова е нормално в двора да има негов паметник. За тези, които наивно си мислят, че се е изучавал само в комунистическите държави, ще кажа, че и до днес марксизъм се преподава в САЩ и Канада. Самият факт, че на него е кръстена икономическа доктрина – марксизъм, е основание за неговото изучаване в учебниците по икономика. Затова няма нищо страшно, още по-малкото срамно, че паметник на Карл Маркс се намира в двора на УНСС. Даже бих добавил, че именно там е неговото място.

Цветан Ламбрев
Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар