Пропускане към основното съдържание

Цялата истина за ГМО

Какво е ГМО? Това е генетично модифициран организъм (растения, животни), който е претърпял промяна в генотипа (набор от елементи, отговарящи за наследствените свойства), за да получи нови полезни за човека свойства. Въпросът е, какво не е наред? Дори всички големи световни религии признават ползите от ГМО и продуктите от тях: с тяхна помощ може да бъде нахранено цялото нарастващо световно население. А кой е против? - „Грийнпийс”, журналисти или измамени от тяхната пропаганда хора.

За „Грийнпийс” е повече или по-малко ясно. Ако последователно се отговаря на всичките им изисквания, тогава трябва да се унищожи човечеството, или да се намали числеността му, така че да просперира природата (хората не са част от природата). Техните методи са, както следва: „Всичко да се забрани, а в замяна - не е наша работа". А какво да кажем за журналистите? На тях им трябва сензация! И те веднага налетяват и веднага става ясно: виновни са ГМО! Вярно, после се оказва, че ГМО нямат вина, но хората вече ги е страх!

За съжаление, има хора, дори и с научни степени и звания, които за пари, получени от „Грийнпийс”, журналисти или други заинтересовани (интересно от къде са получили толкова много пари?), по пътя на проведени в рамките на 2-3 седмици експерименти с плодови мухи доказват всичко, което е удобно. Помислете за себе си, ако някой от вас, като тези нещастни мишки, 2-3 седмици се храни само с ориз, без значение ГМО или не, или само със соя, особено ако преди не сте яли такива количества, какво ще стане с вас? И това минава едва ли е доказателство.

В какво обвиняват ГМО и продуктите от тях? На първо място – за грехове, които не са извършили, и дори по принцип, не могат да извършат. Какви са тези сортове и хибриди, получени чрез „нормална” селекция? Това са същите ГМО с нови, полезни свойства, получени само по един много по-дълъг път.

Как ви се струва този метод? Облъчват семената с гама-лъчи, засяват ги, и от получените растения, сред които има разделение по свойства, изберат тези, които са им нужни. Между другото, добива след облъчване на семената се увеличава, а качеството на реколтата се повишава! Нима облъчването с радиация на семената е естествено нещо, а трансфера на гени в клетките с помощта на специални бактерии е едно неестествено и ужасно нещо? А защо не крещят хората от „Грийнпийс” да се спре облъчването на болни от рак? И точно когато няма какво да каже, се прибягва до формулировките: „Манипулацията на гените нарушава естествения ход на еволюцията, тъй като генетичен апарат на живия организъм се е формирал милиарди години! Никой не може да предвиди последиците от ГМО!”

От тези изказвания узнаваме невероятно нещо: оказва се, че генетичния апарат на човека е сформиран в рамките на милиарди години! Нима 4-5 хиляди години, а може би и повече, в течение на които е се е правила селекцията, не е достатъчно да се заключи, че животът се е променил само към по-добро? Освен ако автора на цитираните по-горе редове не живее един милиард години, само така той може да си позволи да хвърля такива псевдонаучни фрази.

Очевидно е че, трябва спокойно да се изясни спора за ГМО, кое в тях е полезно и кое е вредно. И разбира се, по отношение на наследственост на ГМО трябва да има надзор, за да не си навредим, а да имаме полза. Както има контрол за всички нови продукти и лекарства. Необходимо е ясно да се определи какви ГМО може да се въведат, и какви - не са бива, и да се въведе по-строга проверка на безопасността на генетично модифицирани организми и продукти от организации, които са независими от производители на ГМО.

Например, за да се получат растения с по-високи добиви, с по-високо качество, които са негодни за консумация от вредители, непредразположени са към болести, е не само възможно, но е необходимо. А генетично модифицираните растения, устойчиви на хербициди са вредни и ненужни, вече съществуват устойчиви към хербициди плевели. По-добре е да се оттеглят тези сортове, и да се внедрят такива, които със своите коренови секрети сами унищожават плевелите (това е напълно възможно). Не бива да се страхуваме от постиженията на науката, а по-скоро трябва да се опитваме да разберем и да определим какво е нужно и полезно и какво - не е.

agrosaveti.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.