Пропускане към основното съдържание

Обидно ли е да си циганин?

Полицаи на проверка в циганска къща.
- Откъде е тоя телевизор!
- Де да знам бе, то детето го донесло...
- Откъде е това ДВД!
- Де да знам бе, то детето го донесло...
- А откъде е тоя компютър!
- Де да знам бе, то детето го донесло...
Гледа полицаят една релса и си мисли - ей ся те спипах!
-Откъде е тая релса!
-Де да знам бе, то детето я донесло...
-Как детето ще я донесе бе, тя тежи 200 кила!
-То детето откъде да знае, че тежи 200 кила, бее...

Хубавите вицове са хубави, защото са верни.
Беше преди пет години, когато след мач между ЦСКА и Локо (Сф) Караджинов от Локото нападна Трика от ЦСКА: „Този ме псуваше. Циганска работа. И аз го псувах. Какво очаквате от един румънски циганин?”
И тогава се вдигна един вой – как може Караджинов да говори така, как си позволява да използва думата циганин. Ние, от 7 дни спорт, за да проверим какво пък толкова й има на тази дума, отидохме в циганската махала в София. Да си говорим с хората. Повечето ни казаха, че не се обиждат на циганин.

„Не се чувствам зле, ако ме нарекат циганин. Такъв съм се родил, такъв ще умра. Аз съм ром, другите - турци, евреи, талибани, българи. Всички са хора. Няма как да избягам от етноса си", каза Васил Тасев.

Цветанка Алексиева беше на друго мнение.
„Естествено, че се обиждаме, като ни викат цигани – ядоса се тя. - Ние сме български роми, християни. Джоревци сме, не знаем цигански. Всички живеем в България и не разбирам защо трябва да се бием. Лично ние често срещаме проблеми. Дори веднъж отидох до тоалетната и ми обраха магазина. Вечер, като се напият, не можете да влезете в квартала. Ще ви кажа една приказка: Алкохолът седи мирен в шишето, не в главата.”
Цветанка имаше хубаво мнение за думата "ром".
"Първо се обиждаше на циганин. Сега по-модерно е мафия и боклук. Казват и ром, ама това е алкохол. Няма значение какви сме. Важно е да сме ВЪЗПИТАНИ и да не крадем. Някой като вземе нещо, веднага обвиняват циганите. А може да са българите. Мишките изяждали житото. Ами ако е една мишка?"

Глупаво да се правим на обидени, когато някой нарече един ром „циганин” или „мангал”. Кажете си честно, вие някога използвали ли сте думата „ром” във всекидневен разговор? А думата афроамериканец?
Хайде да не се правим на по-европейци от европейците.
Вярно е, че и българите крадат. Но циганите крадат повече. В българска махала не съм виждал електромер на 20 метра над земята.
Вярно е, че някои българи не си плащат осигуровките. Защото нямат.
Но циганите не си ги плащат повече. От тарикатлък.
На циганите им харесвам, че са единни. Като стане нещо с техен човек, тръгват на тумби да се разправят.

Харесвам им, че раждат деца. Показват ни какво трябва да правим и ние. Но не им харесвам, че тези деца после не ходят на училище. А крадат, ровят по кофите и нападат влаковете с камъни. Циганките ходят целите в злато, а децата им от мърляви, по-мърляви.
Спомням си едно изказване на канцлера на Германия Ангела Меркел.
- Вярно е, че трябва да осигуряваме по-добро образование на тези хора (турците, имигрантите в Германия). Ако им помогнем да учат повече и настояваме да учат повече, тези, които искат да живеят тук, ще обогатят нацията ни – каза Меркел през 2010 г.

Не вярвам циганите да обогатят българската нация, но е добре да си казваме истината. През 2010 г. в България са родени 76 105 деца. 53 273 от тях са циганета и турчета. По данни от 2011 г. 5 % от населението на България са цигани. Тоест тук живеят 400 000. Въпрос на време е голяма част от работоспособното население да е от цигани. Колкото по-бързо ги образоваме и ги научим на езици, толкова по-добре. За съжаление не забелязвам желание за учене у тях (не че у българите виждам).
Това е проблемът. Не дали на сайта на президента е качен доклад, наречен „Стратегия за интеграция на мангалите”.
Ромите или ще ни обогатят, или ще ни затрият.

Цветан Ламбрев

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.