loading...

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Няма звезди, има отбори


Красива е картината на писателя Любомир Левчев за приятелството – единият се изповядва, двугият се усмихва. Най-емоционалния момент на европейското по футбол изживях покрай един материал на Боби Борисов преди Швеция – Англия. Центърът на Киев е разделен на две, разказва той. Запалянковците на Англия са опънали знамената си от едната страна, на Швеция - от другата.

Първите запяват парче на групата „Оейзис” - „Уондъруол” - „Не вярвам, че някой може да мисли за теб, както аз мисля за теб.” Бавно камерата се обръща и показва шведите - пеят същата песен. Футболът не е за дузпата и тъча. Не е колко поляци и руснаци ще се сбият. Футболът е разказ за приятелството.

Има ли приятели българският футбол? От десет години тухла върху тухла не сме сложили, а румънците, поляците и украинците вече имат стадиони за стотици милиони евро. Нямаме здрави като дървета играчи като в Германия или майстори, които да карат топката да тича, като в Испания. Бихме Холандия и започнахме да се бием в гърдите. Но само лалетата и ирландците останаха без точки в групите. Като гледам европейското, нашият футбол е в дълбока засада.

1:0 ли е 1:0

На европейското вкараха много голове - 60 в предварителните групи и общо 76. Най-резултатното първенство е през 2000 г. в Белгия и Холандия - 85 гола. В групите нямаше мач без гол, което се случва за първи път от 1996 г. Любопитно е, че свириха само четири дузпи. Някои треньори го обясняват със съдиите зад вратите, заради които се правели по-малко нарушения.

Неразбиращите статистиката, разсъждават елементарно – числа, аритметика, две плюс две е равно на четири. Да, но във футбола цифрите не са част от аритметиката, а от живота. Там не всичко е вярно и невярно, черно и бяло. Щеше ли Германия да е първа в групата си, ако в 45-ата минута на мача с Португалия, вместо да уцели гредата, Пепе беше вкарал гол? Щеше ли Франция да победи Украйна, ако мачът не беше прекъснат заради порой? Англия би Украйна с 1:0, но съдиите отмениха чист гол на украинците. Резултатът рядко казва всичко.

Компютрите или хората

Непризнатият гол на Украйна, когато топката очевидно премина голлинията, отново постави въпроса човешки ли да остане футболът или и на стадиона да пуснем компютрите? От една страна, те управляват голяма част от живота ни. Имам приятели, които не могат без два часа „Фейсбук” на ден. Но не е справедливо да ти отменят чист гол. Въпросът е дали компютрите ще помогнат на играта да стане по-честна. На голлинията има нужда от камери и ФИФА вече реши да ги въведе. Ако прекалим, след петдесет години футболът може да се играе от роботи.

Честната игра

„Играй честно” се казват книгите на журналиста Любен Генов. Сетих се за тези думи след Хърватия – Испания. При 2:2 и двата отбора продължаваха напред и всички мислеха, че мачът е ясен. Но още в началото се разбра, че не са се уговорили. Изненадах се, защото мислех, че светът на футбола се е променил и да уредиш резултата се смята за нормално. Може би е прав треньорът на Хърватия Славен Билич: „Уговорки се правят в Италия”. Бих добавил – и в България. Тук да играеш честно отдавна не е важно.

Да копираш или не

Реферати, дипломни и курсови работи се пишат с техниката „copy - paste” (копираш - поставяш). Че това не помага на науката, е ясно. А помага ли на футбола? Най-добрите отбори на европейското са копирани от най-добрите клубове. За Германия играят седмина от Байерн, сред тях четирима от петимата в защита. Испания беше горе-долу защитата на Реал и халфовата линия на Барселона. Треньорът на Холандия Ван Марвайк повика двадесет и трима от двадесет (20) отбора. Не е неочаквано, че стигнаха доникъде.


Испания ли? Най-добрите са

За да биеш Испания, трябва да си вкарат два автогола до двадесетата минута. И тъй като не го правят често, срещу тях се играе трудно. За шест мача получиха само един гол. Как да ги победиш, като нито можеш да им вземеш топката, нито да им вкараш. Дори за защитниците трябва да се оглеждаш - Жорди Алба направи 2:0 срещу Италия, а Серхио Рамос копна гаменската топката и вкара важна дузпа срещу Португалия. Обвиняваха ги, че само си подавали. Отговориха на финала –за четиридесет минути решиха всичко с различна и много бърза игра. Като до онзи момент адзурите бяха играли повече време с топката - 52:48 ва сто.

Европейското и Шампионската лига тази пролет дадоха нещо ново на футбола. Вече няма звезди, има само отбори. Всички са в атака и след секунди всички са в защита. Испания стана европейски шампион без нападател в титулярния състав, защото така играеха най-добре.

Прав ли е Линекер?

Голмайсторите на Евро 2012 са шестима, като вкараха само по три гола. Номер 1 все пак е Фернандо Торес. Предвкусвайки какво ще стане, преди финала легендарният английски централен нападател Гари Линекер въздъхна: "Фернандо, Фернандо, не разбираш ли, че може би ще играеш за бъдещето на всички централни нападатели". Изчезват ли тези играчи? Ще видим през новия сезон и на световното след две години.

Цветан Ламбрев

Няма коментари :

Публикуване на коментар