loading...

сряда, 4 юли 2012 г.

Откриха Божествената частица

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) са открили нова субатомна частица, която може да е бозонът на Хигс или Божествената частица.ЦЕРН обяви днес многоочакваното съобщение за последните резултати от анализа на данните, получени при стотиците милиони сблъсъци на протони в Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света – в търсене на фамозния бозон.

Представените доказателства на CMS са силни, но все още не се казва със сигурност, че това е бозонът на Хигс. Учените твърдят, че са открили частица, тежаща 125.3 гигаелектронволта или около 133 пъти по-тежка от протона в сърцето на всеки атом.

Дали откритата частица е Хигс бозонът, описван като Стандартния модел на физиката, вариант на Хигс бозона или изцяло нова субатомна частица, която ще наложи преосмисляне на структурата на материята, все още не е ясно.

Това наистина е нова частица. Знаем, че трябва да е бозон и това е най-новият откриван досега бозон, каза Джо Инкандела.
Възможността това да не е бозонът е между едно на 2 милиона (ако се отчете цялата информация) и почти едно на 3.5 милиона, според данните на CMS. Определението за научно откритие обаче е строго и изисква поне едно на 3.5 милиона (5 сигма).

Няма коментари :

Публикуване на коментар