loading...

вторник, 17 юли 2012 г.

Кой може да задвижи световната икономика

В периода след глобалната финансова криза, страни като Германия, Китай и Бразилия бяха двигателите, които позволиха на световната икономика да продължи да расте.
Последните данни обаче навеждат на мисълта, че те издишат.

Световната банка очаква слабо възстановяване с растеж на глобалната икономика от 2,5 %. Изглежда обаче, че има отчетливо разделение между развиващите се икономики, прогнозата за които е растеж от 5,3 %, и развитите, които се очаква да нараснат едва с 1,4 %.
Следва обобщение на конюнктурата и перспективите пред ключовите икономики.

Китай

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се забави до 7,6 % на годишна основа през второто тримесечие на годината.
Целевият годишен растеж бе понижен под 8 % за първи път от почти едно десетилетие.
Тъй като страната е сочена като най-големия чуждестранен пазар за много компании като Burberry, Carrefour и BMW, едно забавяне ще навреди на техните печалби.

Забавящият се икономически растеж в Китай и съседна Индия означава, че Азия като цяло (с едно-две изключения като Тайланд и Филипините, които извличат полза от по-ниската цена на труда, привлякла чуждестранни компании) по всяка вероятност ще поеме по техния път.
През март Китай понижи целта си за годишния икономически растеж до 7,5 %, като планираното равнище е под 8 % за първи път от 2004 година. Централната банка намали неотдавна лихвите на два пъти за по-малко от месец в опит да подкрепи растежа.

До неотдавна Китай се бореше с прегряването на своята икономика. То бе причинено от балона на недвижимите имоти и от факта, че правителството с лека ръка харчеше след кризата пари, от които голяма част отиваха за местни инфраструктурни проекти. Икономиката сега е обременена от прекомерен капацитет и нарастващи дългове, в момент, когато непродадените стоки се трупат в складовете.

Анализатори обаче са оптимисти, че втората икономика в света е достигнала дъното и че растежът ще се ускори през третото тримесечие на годината на фона на либерализирането на валутната политика и дерегулирането на финансовата система от централната власт в Пекин.

Еврозоната

Безработицата е 11,3 %. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3 % тази година. Еврозоната е приказка от две части. Първата е за сравнително богатия Север (Германия, Холандия, Финландия и, може да се поспори, Франция), а втората - за изпитващия сериозни проблеми Юг (Гърция, Италия, Португалия и Испания).

Еврозоната също е приказка за много спорове, тъй като всеки лагер е на различно мнение за това какъв е изходът от кризата.
Еврото поевтиня до най-ниското си равнище спрямо долара от две години, в момент когато инвеститорите са обезпокоени от лошите данни и неотдавнашните спасителни планове за страни от клуба, включително за испанските банки пряко и чрез създаване на фискален и банков съюз.

Освен това Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи неотдавна основния лихвен процент под 1 % за първи път, в опит да насърчи взимането на кредити от компаниите и домакинствата.
За да успокои инвеститорите, Испания обяви нов пакет от мерки за строги икономии, включително повишаване на данъци и съкращаване на разходи, които ще изцедят една вече изцедена икономика. Инвеститорите обаче продължават да се тревожат.

Но дори Германия, която се радва на рекордно ниска безработица благодарение на силата на своята промишленост, се оказа неспособна да се изолира от суверенната дългова криза. Сега безработицата нараства три поредни месеца, като достигна 6,8 % през юни. Междувременно растежът на износа за Китай, който бе двуцифрен, забави темп до едва 6 %.
Карстен Бжецки, главен икономист в ING Group за Европа, каза за Германия: "Най-здравият кораб може да потъне при силна буря."

БТА

Няма коментари :

Публикуване на коментар