Пропускане към основното съдържание

Защо Марксизма е отново във възход?

Капитализмът в целия свят е в криза – но какво би могло да го замени? Какво ще кажете за думите на един германски философ от ХІХ в.? Да, Карл Маркс днес става все по-популярен и Бог знае къде ще свърши това“, пише в последния си брой британския вестник „Гардиън“.

Класовите конфликти по-рано изглеждаха толкова ясни. Маркс и Енгелс във втората най-продавана книга на всички времена, „Комунистическият манифест“, казват: „Това, което буржоазията произвежда са преди всичко собствени гробари. Нейното падане и победата на пролетариата са еднакво неизбежни“.

Днес, 164 години след като Маркс и Енгелс писаха за „гробарите“ на капитализма, пролетариата държи капитализма на апаратно дишане. Преуморените, недостатъчно платени работници са освободени от най-голямата социалистическа революция в историята (тази на Китай) и са доведени до ръба на самоубийство, за да могат тези на Запад да си играят със своите айподове. Китайските пари финансират иначе фалиралата Америка.

Още по време на световната финансова криза през 2008 г., която предизвикаха банкерите от „Уолстрийт“, много изявени капиталисти вече не бяха в състояние да анализират света около себе си.

А след това изведнъж започна да изглежда, че един някога презрян германски политически философ е предлагал много убедително обяснение на капиталистическите аварии и самоунищожение, от които всеки капиталист може да научи поне как да не се застреля в крака.

Затова ни най-малко не е изненада, че през последните няколко години произведенията на Карл Маркс отново станаха най-добре продавани, а сред най-търсените заглавия е „Комунистическия манифест“, която стана втората най-продавана книга в света.

А речта на марксистката революция се счита за един вид дейност, защото отдавна Маркс и Енгелс в „Комунистическия манифест“ напомняха, че управляващата класа трябва да се страхува от комунистическата революция, тъй като пролетариите вече нямат какво да губят освен своите вериги.

Парадоксите на сегашния капитализъм

Но парадоксът на сегашния момент в капитализма, пише „Гардиън“, е това, че фактически той в момента съществува благодарение на… комунизма. И на китайските пари във фалиралата Америка.

За тези парадокси са наясно и днешните водещи марксистки философи, като Жак Рансиер, чието чудесно произведение е „Учител на неуките“.

Рансиер казва, че сегашната доминация на световния комунизъм по същество зависи от Комунистическата партия на Китай, което означава, че има надежда за свят, който е по-малко абсурден от този, в който живеем.

Неизбежно възстановяване на бащата на Марксизма

Въпреки това, в момента има абсурди и то повече от достатъчно, след като наскоро Карл Маркс измежду десет кандидати бе избран да бъде лицето на новото издание на „Мастъркард“ в източногерманския град Кемниц.

А това е и родният град на Маркс, който носеше неговото име от 1953 до 1990 г., по време на ГДР, но това явно на клиентите на „Шпаркасе банка“ нищо не им е пречило когато са гласували лика на Маркс да продължи да стои на кредитните карти.

Коментари

  1. Рансиер не е Марксист... И книгата му, за която говорите, би трябвало да се преведе по-скоро "НЕУКИЯТ учител"... А тези, които би трябвало да Ви интересуват политически се казват "Нощта на пролетариата" или "Дисенс". За съвременни марксисти търсете Хардт и Негри, останалите са си пост-марксисти. (Жижек... Шантал Муф...)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.