Пропускане към основното съдържание

Само в Bgpravda: Кой е наредил атентата в Бургас

В анализ в „Кориере дела сера“ коментаторът и специалист по Близкия изток Гуидо Олимпио, анализирайки иранската следа и следата Хизбула, посочва три влиятелни личности, които може да са дали заповед за атентата. Първият е Касем Солеймани,  отговарящ за иранските бригади Кудс, до които прибягва Иран, ако реши да използва средствата на терора и да извършва тайни операции.

На второ място е Талал Хамие, лидер на звено 910 от ливанската Хизбула, най-добрият съюзник на Техеран. За звено 910 е известно, че действа по два начина – чрез продължително присъствие под прикритие в дадена страна или чрез акции от типа „удряй и бягай“. Често пъти звеното използва за целите си ливанци с паспорти на западни държави. В два случая е използвало например хора с шведски паспорти.

На трето място е Мустафа Бадредин, близък сътрудник на Хамие, който има в актива си участие в много планове на Хизбула. Често пъти той се занимава с подбора на хората, с набелязване на подходящото време и на тактиките.

Понякога Хизбула поверява мисиите си на друго звено – 1800, създадено, за да сътрудничи с близкоизточни групи, в частност палестински. Те могат да действат привидно в името на друга кауза и така да отклонят вниманието от Техеран, пише Гуидо Олимпио в анализа си.

САЩ споделят мнението на Израел за вината на Хизбула и Иран, пише в. „Ню Йорк таймс“. Според трима неназовани американски представители Хизбула с благословията на Иран стои зад престъплението, въпреки че и Хизбула, и Иран отрекоха категорично да са замесени. Засега обаче не е сигурно дали самият атентатор е искал да изиграе точно тази роля, да се самовзриви или е претърпял, както се изрази израелски представител, трудова злополука, допълва изданието.

Атаката в Бургас носи почерка на Хизбула, казва израелски представител, но според него не е сигурно дали атентаторът е възнамерявал да се самовзриви или е претърпял „трудова злополука“. „Никога няма да разберем“, допълва източникът.

Атентаторът е имал фалшива шофьорска книжка от Мичиган, но няма никакви индикации, че е имал някакви връзки със САЩ, заявява американски представител пред „Ню Йорк таймс“. Той добавя, че все още не се знае името или националността му. Той също така отказва да каже какви конкретни разузнавателни данни – прихванати комуникации, анализи на тленните останки на атентатора или други доказателства, са довели анализаторите до извода, че терористът е на Хизбула.

„Изглежда така, че той се е придържал към местна цел и, когато тя се е появила, той скача върху нея“, заявява официалният американски служител, визирайки автобуса с израелски туристи, паркиран на летището в Бургас.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.